Contentkalender

Een content kalender is een essentieel hulpmiddel voor content marketeers en teams om contentcreatie en -distributie effectief te plannen en te organiseren. Het stelt hen in staat om consistentie te behouden, gerichte content te creƫren, teamcoƶrdinatie te vergemakkelijken en de online aanwezigheid van een merk te vergroten. Door gebruik te maken van een content kalender, kunnen marketingteams hun contentstrategieƫn verfijnen, relevante en boeiende content aanbieden aan hun doelgroep, en uiteindelijk hun marketingdoelen bereiken.

Wat is een contentkalender?

Een content kalender is een gestructureerd document of een digitale tool die wordt gebruikt om de planning en organisatie van contentcreatie en -distributie te beheren. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor content marketeers en teams die betrokken zijn bij content marketing. De content kalender helpt om een consistente, relevante en goed getimede contentstroom te creƫren en te behouden, waardoor de online aanwezigheid en het bereik van een merk worden vergroot.

Waarom moet je een contentkalender maken?

Planning en Organisatie:

Een content kalender dient als een centrale hub voor het plannen van alle contentactiviteiten, waaronder blogposts, social media berichten, nieuwsbrieven, video’s en meer. Het helpt om een gestructureerde aanpak te volgen en zorgt ervoor dat alle content tijdig wordt gemaakt en gepubliceerd.

Consistentie:

Een consistente contentstrategie is essentieel om je doelgroep betrokken te houden. Met een content kalender kun je de frequentie van publicatie regelen, zodat er regelmatig nieuwe content beschikbaar is voor je publiek.

Thema’s en Onderwerpen:

De kalender biedt een overzicht van geplande contentthema’s en onderwerpen. Dit helpt bij het plannen van gerelateerde content en voorkomt herhalingen of overlappingen.

Teamcoƶrdinatie:

Als er meerdere teamleden bij de contentcreatie betrokken zijn, helpt de content kalender bij het coƶrdineren van hun inspanningen. Het houdt bij wie verantwoordelijk is voor welke content, de voortgang en de deadlines.

SEO en Trefwoorden:

Een content kalender kan ook informatie bevatten over zoekwoorden, trefwoordonderzoek en SEO-strategieƫn. Dit helpt bij het optimaliseren van content voor zoekmachines en het vergroten van de zichtbaarheid van de content.

Promotie en Distributie:

Naast het plannen van de creatie van content, kun je ook de promotie en distributie van de content opnemen in de content kalender. Dit omvat bijvoorbeeld social media berichten en e-mailcampagnes om de content te delen.

Hoe ziet een contentkalender er uit?

Een content kalender kan verschillende formats hebben, afhankelijk van de behoeften en voorkeuren van het team. Het kan een Excel-sheet zijn, een Google Sheet, een specifieke softwaretool of zelfs een projectmanagementplatform. In de kalender kunnen kolommen zijn opgenomen zoals:

  • Datums voor publicatie
  • Onderwerp van de content
  • Soort content (blog, video, social media, etc.)
  • Auteur of verantwoordelijke
  • Status (in concept, in bewerking, gepubliceerd, etc.)
  • Trefwoorden en SEO-details
  • Doelgroep
  • Distributiekanalen

Tips bij het maken van een contentkalender

Tip 1: tooling

Kies een tool waarin jij de contentkalender overzichtelijk kan weergeven. Zo kan je in een oogopslag zien welke content bijvoorbeeld klaar is voor publicatie, of waar er nog werk aan de winkel is. 

Tip 2: inhakers / feestdagen

Neem inhakers en feestdagen mee in je contentkalender en planning. Wanneer jij bijvoorbeeld op 2 februari iedereen wat over warme truiendag ziet posten kan het soms lastig zijn om hier last minute nog een post over te maken, had je dit een maand van te voren al in jouw contentkalender zien staan had je er op in kunnen spelen!

Tip 3: werk met content pillars

Content pillars zijn bepaalde terugkerende categorieen in jouw content. Deze zijn niet alleen SEO technisch handig, maar geven ook richting aan je content. 

Zo weten bezoekers voor welke informatie ze allemaal bij jou terecht kunnen. 

contentpillars

Tip 4: monitor je content

Maak in je kalender een aparte kolom waarin je zaken als aantal comments en likes monitort. Zo bouw je automatisch een overzicht van welke content het beste presteert.

Hier kan je vervolgens weer rekening mee houden bij het maken van nieuwe content!

BONUSTIP

Deze blog is geschreven door:

Different Marketing

Different Marketing

Fullservice online marketing bureau

Different Marketing is een fullservice online marketing bureau. Onze jarenlange kennis rondom online marketing delen we graag middels onze blog. Wij posten regelmatig blogs met tips en tricks rondom online marketing.